Gang i gaden

Debatten om den nye store genbrugsbutik på Torvet raser. De fleste byrådspolitikere virker handlingslammede, når de bliver spurgt om deres holdning til, at genbrugsbutikkerne tager over, hvor de rigtige butikker må give fortabt.

Der bliver sagt meget negativt om de enorme konkurrencefordele, som nødhjælpsindustrien har, og det med rette. Jeg synes det er ærgerligt, at nødhjælpsorganisationerne ikke selv kan se, hvor meget de skader byen, og hvor lidt det harmonerer med deres eget ”ydmyge” non-profit omdømme, at de optager byens mest prominente butikslokaler.

Når man får gratis varer og arbejdskraft, når man ikke skal betale moms, og i øvrigt tager sig dyrt betalt for det tøj, man sender videre til det fattige lande, er det nemt at betale en høj husleje. Dén simple kendsgerning nægter butikkernes talspersoner at forholde sig til: ”Sorø har sovet i timen” og ”De andre kunne jo bare have budt ind”, hører vi gang på gang.

Kun hvad angår facaderne er der en eller anden form for erkendelse af, at det ikke er det bedste image, de giver byen, og det vil de så forsøge at gøre lidt bedre. Hertil er der vel kun at sige, at man kan give en gris make-up på, men det er stadig en gris.

Når alt det negative er sagt, er genbrugsbutikkerne dog først og fremmest et symptom på den dødsspiral, som købstaden er inde i.

Denne dødsspiral skyldes, at politikerne ikke er villige til at give de rigtige butikker ordentlige rammevilkår. Kommunalpolitikere har ikke meget spillerum, men noget kan de gøre.

  1. De kan f.eks. fjerne dækningsafgiften, en særskat på virksomheder og således en vækstdræber for forretningslivet.
  2. De kan lette på gaderegulativet, så butikkerne ikke skal betale til fælleskassen for at få lov til at skilte og udstille varer på fortovet.
  3. Og de kan stoppe p-vagtordningen, der har været årsag til at mange handlende tænker sig om to gange, inden de besøger bymidten igen. I en by der ligger så langt fra stationen, er det livsnødvendigt med ordentlige parkeringsforhold, dvs. forhold hvor handlende og turister ikke bliver chikaneret af regler, som er meget skrappere end i vores nabobyer.

Det er i hvert fald tre tiltag, som jeg vil arbejde for, hvis jeg skulle blive byrådsmedlem.

En lokalplan, der forhindrer nye spisesteder, medvirker naturligvis også til at mindske efterspørgslen på midtbyens lokaler. Måske burde man ændre på dette?

Desuden mener jeg, lokalpolitikere bør blive bedre til at råbe Christiansborg op. Alt snakken om, at genbrugstøj er ”vintage”, ”retro”, ”miljøvenligt” og ”unikt” dækker jo grundlæggende over, at vi er blevet en nation af fattigfolk, fordi alt er dyrere, end det behøver at være.

Folketingets manglende evne til at reducere skattetrykket er med til at ødelægge de mindre købstæder – eller ”udkantsdanmark”, som det hedder på Christiansborgsk.  Det gør nemlig, at mindre butikker ikke har råd til at ansætte ekspedienter, så de kan have længere åbningstider/holde fri. Det gør også, at priserne er så høje, at der er meget at spare ved at handle i storcentre, i outletbutikker og i udenlandske butikker, hvilket internettet som bekendt har gjort meget nemmere.

Sorø har med sine prægtige seværdigheder gode muligheder for et butiksliv, også i en tid med stigende e-handel.  Men med S-SF ved styrepinden fortsætter dødsspiralen. De har kun flere regler og fromme holdninger i posen.

38516_149033658446320_5609617_n

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *